Roland Garros и спортување во Франција

Отворено тениско првенство на Франција (француски: Tournoi de Roland-Garros), познат и како Ролан Гарос, е голем тениски турнир кој се одржува во текот на две недели м

Денот на мајките во Франција

Денот на мајката во Франција е ден на голема радост. И децата и возрасните прават нешто посебно за својата мајка на овој ден. Децата најчесто прават нешто за својата мајка – понекогаш тоа е да направат училишен проект или да рецитираат песна, да нацртат цртеж, да направат ѓердан од тестенини за неа и сл. За … Continue reading Денот на мајките во Франција

Насмевката на Крали Марко – Маргарит Јурсенар

Маргерит Јурсенар (Брисел, 8 јуни1903 – Маун Дезерт, Мејн, 17 декември1987), француска писателка, романописец, есеист, драматург, прва жена примена во Француската академија (1980). Во 1929 година, го објавила својот прв роман „Алексис или Залудната борба“, инспириран од Андре Жид. Го превела делото Бранови на Вирџинија Вулф во рок од 10 месеци во 1937. Својот најпознат … Continue reading Насмевката на Крали Марко – Маргарит Јурсенар

Loading…

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.

Follow Me